Listränta och snittränta

Av: , Uppdaterad: 2024-12-19

När du ska ta ett bolån är det vanligt att stöta på begreppen listränta och snittränta. Dessa termer är viktiga att förstå för att kunna jämföra bolåneerbjudanden och förhandla fram en bättre ränta. Här förklarar vi skillnaderna och hur du kan använda informationen för att få ett bättre lån.

Vad är listränta?

Listränta, ibland kallad bankens officiella ränta, är den ordinarie bolåneränta som banken erbjuder innan några rabatter har dragits. Det är en form av ”utgångspris” för bolån och anges normalt på bankernas hemsidor.
Dock är det viktigt att veta att de flesta kunder får rabatter på listräntan, vilket innebär att få faktiskt betalar den.

Exempel:
Om listräntan är 4,00 % och du förhandlar fram en ränterabatt på 0,50 %, blir din slutliga ränta 3,50 %.

Vad påverkar listräntan?

Bankerna sätter sina listräntor baserat på flera faktorer, inklusive:

Vad är snittränta?

Snittränta, eller genomsnittsränta, är den faktiska ränta som bankens kunder har betalat under en viss tidsperiod, vanligtvis en månad. Den visar alltså vad kunder i genomsnitt har fått för ränta efter förhandlingar och rabatter.

Snitträntan är ett transparent mått som infördes för att hjälpa kunder att få en bättre bild av vad de faktiskt kan förvänta sig att betala.

Exempel:
Om en bank har en listränta på 4,00 % men deras snittränta är 3,40 %, innebär det att många kunder har fått ränterabatter.

Hur används de olika räntorna?

  1. Listränta är en utgångspunkt för förhandling. Det är ovanligt att någon faktiskt betalar listräntan. Om banken erbjuder dig deras listränta bör du alltid förhandla om en rabatt.
  2. Snittränta är ett verktyg för jämförelse. Genom att titta på snitträntor hos olika banker kan du se vilka som generellt erbjuder bättre villkor. Det kan också ge dig en idé om hur stor rabatt du kan förvänta dig att förhandla fram.

Tips för användning i praktiken

  1. Jämför snitträntor mellan banker: Kolla vilka banker som erbjuder lägst snitträntor för den bindningstid du är intresserad av.
  2. Använd snitträntan i förhandlingar: Om en bank erbjuder dig en högre ränta än deras snittränta, påpeka detta och be om en lägre ränta.
  3. Följ ränteläget regelbundet: Banker uppdaterar sina snitträntor varje månad. Genom att hålla koll kan du avgöra när det är läge att omförhandla ditt lån.
  4. Lägg märke till bindningstider: Listräntor och snitträntor varierar beroende på om du väljer rörlig ränta eller binder ditt lån på exempelvis 2, 5 eller 10 år.