Finansinspektionens svarta lista – undersök långivare

Av: , Uppdaterad: 2024-10-28

Undersök långivare - finansinspektionens svarta lista

När det gäller att undvika lurendrejeri och oseriösa långivare finns det sätt att helt enkelt undersöka om en långivare har ett dåligt rykte. Det finns flera tecken och varningssignaler som kan hinta om en oseriös verksamhet, läs om dem här.

Undersök om långivaren finns i Finansinspektionens svarta lista

Hur vet jag att den långivare eller bank som jag vill låna pengar hos inte är en bedragare och vill lura mig på pengar? Hos Finansinspektionen finner du en ”svart lista” som handlar specifikt om banker. Där finner du alla företag som FI varnar för att göra ekonomiska affärer med.

Listan har även med företag som andra länders tillsynsmyndigheter har varnat för. Bra för dig som gör utländska affärer.

Så gör du research på en långivare

  1. Finansinspektionens företagsregister visar fakta om företag.
  2. Listan visar företag som står under FI tillsyn och är godkända.
  3. Titta efter varningssignaler hos företaget som erbjuder något.
  4. Undersök företaget utifrån Finansinspektionen.

Att tänka på inför ekonomiska affärer

Finansinspektionens varningslista är inte fullständig och uppdateras hela tiden. Så håll dig a jour med den för att inte göra några misstag när du investerar eller gör andra ekonomiska affärer.

Ta för vana att gå in på Finansinspektionens företagsregister för att kontrollera att företaget som du ska göra affärer med är godkänd att tillhandahålla finansiella tjänster och står under Finansinspektionens tillsyn.

Varningssignaler

Det finns varningssignaler som indikerar om det är ett företag som sysslar med bedrägerier du stött på. Det kan vara bra att ha dessa i åtanke när lockande erbjudanden dyker upp.

Den första är att om det verkar för bra för att vara sant- så är det så. Ofta kan det handla om snabba erbjudanden med snabb vinst utan större ansträngning av främmande säljare. Vid sådana erbjudanden bör du ge dig själv tid och ta en ordentlig fundering. Gör ordentlig research på den som ger dig erbjudandet innan du accepterar någonting.

”De fem flaggornas teori” innebär att bedragarna spridit ut risken

Ytterligare varningssignal för att ett företag är mindre seriöst är också om investeringen spänner över flera länder, det handlar då ofta om något som Finansinspektionen kallar för ”de fem flaggornas teori”.

Det innebär att för att göra det svårare att spåra bedragarverksamhet så har bedragarna spridit ut risken att åka fast.

Kontrollera med Finansinspektionens företagslista om företaget är godkända

Företag kan hävda att de har tillstånd i Sverige för att erbjuda sina tjänster vilket kan vara helt fel. Kontrollera med Finansinspektionens företagslista. Kontrollera om du ska köpa värdepapper eller aktier att de finns beskrivna i godkända prospekt. Läs mer om varningssignaler hos Finansinspektionen.