Bolånekalkylator | Beräkna boendekostnad

Av: , Uppdaterad: 2024-11-13

Bolånekalkylator
Vår användarvänliga bolånekalkylator beräknar din totala månadskostnad för boendet. Du får fram din totala kostnad för boendet inklusive lånekostnader/ränta och amortering.

Välj vilken typ av bostad du vill räkna på och om du vill räkna med eller utan ränteavdraget. Längre ner i artikeln finner du förklaringar och definitioner av kalkylatorns olika fält.

Beräkna kostnad för boende & bolån – kalkylator

Pris på boende:
kr
Kontantinsats:
kr
Du måste ha minst 15% i kontantinsats!
Ränta:
%
Driftkostnad:
kr
Månadsavgift:
kr

Det finns en extra regel som infördes under 2018. Den som lånar mer än 4,5 gånger sin årsinkomst (brutto) måste amortera ytterligare 1 procent av lånets totala storlek per år

Månadskostnad

6 188 kr

Belåningsgrad 80%
Lånebelopp: 2 000 000 kr
Ränta: %
Amortering: 3 333 kr
Räntekostnad: 1 855 kr
Driftkostnad: 0 kr
Månadsavgift: 0 kr


Kalkylatorn tar hänsyns till följande parametrar:

  • Typ av bostad
  • Pris på bostad
  • Kontantinsats
  • Ränta (kostnaden beräknas med eller utan ränteavdraget)
  • Driftskostnad
  • Amortering beräknas

Hitta den lägsta bolåneräntan💡
Zensum.se
jämför lånelöften, bolån & privatlån åt dig gratis och presenterar sedan erbjudanden från ett stort antal olika banker åt dig på en lista. Du väljer sedan själv om du vill acceptera någon av bankernas erbjudanden eller inte.

Tjänsten är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du använder den.

Förklaringar & definitioner

Typ av bostad

Välj om du vill räkna på en bostadsrätt eller ett hus med vanlig äganderätt.

Bostadens pris

Fyll i priset på den bostad du vill räkna med. Om du redan äger bostaden du vill räkna på så fyller du i priset du köpte bostaden för en gång i tiden eller så kan du använda den senaste omvärdering/marknadsvärdering som du gjort på bostaden och som din bank räknar med.

Kontantinsats

Fyll i hur stor egen kontantinsats du går in med i bostaden. Om du redan äger bostaden du vill räkna så får du räkna ut hur mycket lån du har och sedan dra bort lånets storlek från inköpspriset. Då får du fram din nuvarande kontantinsats och belåningsgrad.

Om du gjort en omvärdering av bostaden för att lägga om lånen hos banken så kan du räkna med den senaste värderingen minus dina nuvarande lån för att få fram din kontantinsats.

Ränta

Fyll i vilken ränta du vill räkna med i kalkylatorn.

Driftkostnad

Fyll i den driftkostnad du har på bostaden.
Några exempel på saker som ingår i driftkostnad är hushålls-el, värme, vatten osv. För bostadsrätter ingår oftast en del driftkostnaden i månadsavgiften som man betalar till bostadsrättsföreningen varje år.

Månadsavgift (till bostadsrättsföreningen)

Om du räknar på en bostadsrätt så fyller du i den månadsavgift/”hyra” som du betalar till bostadsrättsföreningen varje månad.

Före eller efter ränteavdraget

Välj om du vill räkna med eller utan ränteavdraget i kalkylatorn.
Ränteavdraget är de 30% som du får tillbaka på alla dina räntekostnaden på deklarationen varje år. Din verkliga KOSTNAD för lånet är alltså den summa som du får fram EFTER ränteavdraget.

Amortering

Kalkylatorn räknar alltid med lägsta möjliga amortering.
Amorteringsreglerna som kalkylatorn följer är:

1. Om din belåningsgrad överstiger 75% så amorterar du 2% varje år på lånets totala storlek.
2. Om din belåningsgrad är under 75% men över 50% så amorterar du 1% per år på lånets totala storlek.
3. Om du har lägre än 50% i belåningsgrad krävs ingen amortering.
4. Den nya regeln som säger att du måste amortera 1% extra varje år på lånets totala storlek om du har lån som överstiger 4,5 gånger hushållets gemensamma årsinkomst (brutto) räknas inte med i kalkylatorn.

Beräkna den totala bolånekostnaden

  1. Den totala lånekostnaden inkluderar även avgifter och kostnader utöver ränta och amortering.
  2. Amorteringstid påverkar kostnaden på lånet.
  3. Vilken typ av lån påverkar också din kostnad.
  4. Den effektiva räntan är viktig att ta med i beräkningarna, det innebär ränta plus avgifter för lånet.
  5. Genom att räkna ut den totala kostnaden för ditt lån är du bättre förberedd och du undviker otrevliga överraskningar.

Påverka din amorteringstid

Här kan du också påverka amorteringstid, lång amorteringstid eller kortare. Vid en kortare amorteringstid så blir avgifterna högre per betalningstillfälle men du får också lägre total räntekostnad när du betalt av lånet.

Låneavtalet visar vilken typ av lån du tar

Du fyller också i vilken typ av lån du har, vilken typ av lån du har anges på ditt låneavtal. Kanske är det annuitetslån, eller rak amortering. Har du ett så kallat annuitetslån så betalar du samma summa vid betalningstillfällena, fast till en början större del ränta och mindre amortering.

Om du har rak amortering så betalar du samma summa per månad men också en större del ränta i början av av avbetalningstiden varje månad. Fördelen med rak amortering är att du får en lägre total räntekostnad allt eftersom din skuld minskar. Något som kan vara lite tuffare är att du med rak amortering i början får betala varje månad på amorteringarna av lånet.

Varför beräkna den totala lånekostnaden?

Det handlar om att ta kontroll över dina utgifter och att du kan planera för eventuella ”överraskningar”. När du beräknar den totala lånekostnaden så får du reda på vad du ska betala under hela låneperioden.

Ta kontroll över den totala lånekostnaden

Du ser också hur stor summa du kommer behöva betala innan skattereduktionen varje månad. Något som är bra är att du även kan få tillgång till den effektiva räntan vilket innebär att ränta och utgifter läggs samman till en total räntekostnad.

Det underlättar för dig när du vill jämföra den totala kostnaden mellan olika typer av lån. En annan fördel med att räkna ut den total lånekostnaden på nätet är också att du då kan få mer detaljer runt dina kostnader och vara på så sätt mer förberedd.

Översikt och insikt i lån och skulder

Vi önskar och hoppas att du genom det här inlägget ska bli inspirerad att ta tag i dina lånekostnader och göra en beräkning på din totala lånekostnad. Också att du fått mer information om vad det innebär att göra en beräkning på den totala lånekostnaden.

Vi vill uppmuntra dig att ta kontroll och få en god översikt över dina kostnader, men även få en mer detaljerad inblick i vad du faktiskt betalar för och till. Det lönar sig alltid att ta sig lite extra tid och sätta sig in i saker. Lycka till med beräkningarna av din totala lånekostnader.