Uppsägning av lån
Av: Hittalanet.se, Uppdaterad: 2021-06-21
Hur fungerar en uppsägning av lån? Kan man få sitt lån uppsagt av långivaren? Och vad har man egentligen som rättigheter respektive skyldigheter som som låntagare?
I den här artikeln ska vi berätta om hur och när en uppsägning av lån kan ske och vilket skydd du som låntagare i så fall kan ha.
När kan lånet bli uppsagt?
När och varför kan lånet bli uppsagt av långivaren? Svaret är ofta att låntagaren inte betalar av lånet i tid och helt enkelt ligger efter med betalningarna. Är du mer än 1 månad efter med betalningarna så har långivaren rätt att säga upp ditt lån.
Är det en vara som avbetalas med ett lån så har företaget rätt att återkräva varan. Viktigt att veta är att långivaren inte får ställa hårdare krav på dig än vad konsumentkreditlagen gör, det gör att konsumentkreditlagen kan skydda dig i många fall.
Att tänka på gällande uppsägning av lån
- Betala alltid av ditt lån i rätt tid, försenade avbetalningar kan göra att din långivare har rätt att säga upp lånet.
- Långivaren har inte rätt att ställa hårdare krav på dig som låntagare än vad konsumentkreditlagen gör.
- Du ska ha rätt till en uppsägningstid när ditt lån blir uppsagt.
Jämför räntor på privatlån & bolån
På Lånekoll.se kan du jämföra räntor på privatlån och bolån. Med en enda ansökan får du erbjudanden från ett stort antal olika banker och långivare presenterade på en lista. Du väljer själv om du vill nappa på något erbjudande eller inte. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.
Låneavtalet måste innehålla information om uppsägning
Det måste naturligtvis också stå i låneavtalet att lånet kan bli uppsagt om återbetalning inte sker i rätt tid.
Andra faktorer som kan göra att lånet blir uppsagt är att den säkerhet ( till exempel en bil) som ställts för lånet sjunkit i värde avsevärt. Eller att du helt enkelt medvetet dragit dig undan från att återbetala lånet.
Konsumentkreditlagen är på låntagarens sida
Läs mer:
Konsumentkreditlagen är till för dig som konsument och är tvingande till din förmån. Den ställer krav på till exempel långivare att inte ange tuffare och sämre villkor än vad konsumentkreditlagen säger. Den arbetar helt enkelt för konsumenten.
Konsumentkreditlagen reglerar kreditköp
Lagen reglerar kreditköp. Kreditköp innebär att ett företag lämnar dig med betalning för en vara med av företaget utlånade pengar. Viktigt att veta är att lagen inte gäller vid studielån eller vid pantbankslån. Vid bostadslån gäller vissa delar av lagen.